בלב הים התיכון, בין יוון היבשתית לאיים הקיקלדיים, שוכן האי כרתים – הגדול שבאיי יוון ואחד היעדים הקסומים והעשירים מבחינת יין, קולינריה ותרבות. כרתים היא שילוב של טבע פראי, חופים חלומיים, מסורת חקלאית ואנשים חמים שמזמינים את האורחים להכיר אותה דרך האדמה, הצלחת והכוס.
ועדיין, למרות המסורת והמחויבות העמוקה ליצירת יינות איכות, רק בשנים האחרונות מתבלטת יוון על המפה העולמית כיצרנית מובילה – מה שהמאפשר הזדמנויות לטיול פראי אותנטי מבט לעבר. מזמין כל כך . לא חרוש ועם ציפייה לעתיד גדול. אבן חן לא מלוטשת.
עולם יין עתיק
הרבה לפני צרפת, איטליה ופורטוגל, ביוון העתיקה כבר גידלו ענבים לטובת ייצור יין. בזכות מרחק האי מאדמת המדינה, גם לצד מהפכות ושינויים שעברו על היבשת, השתמרה בו מסורת העשייה, טכניקות ייחודיות וכן מאות זנים מקומיים מהעת העתיקה ועד ימנו.
מסורת היין הכרתית היא מהעתיקות ביותר בעולם – שרידים היסטוריים מעידים על ייצור יין כבר לפני יותר מ-4,000 שנה וכיום, האי חווה רנסנס של ממש בעולם היין היווני, בזכות יקבים חדשניים שמתחברים למסורת המקומית ומחדשים את השימוש בזני ענבים מקומיים נדירים. לאורך האי פזורים יקבים קטנים ומשפחתיים לצד יקבים גדולים ומוכרים. הזן הבולט ביותר באי הוא ה"וילאנה" (Vilana) – זן ענבים לבן שצומח היטב בגובה של מאות מטרים מעל פני הים ומניב יינות ארומטיים ומרעננים. לצד זאת, מהזנים האדומים כמו ליאטיקו (Liatiko) או קוציפאלי (Kotsifali) מייצרים יינות אדומים קלילים בעלי אופי ים תיכוני מובהק. האזור המרכזי של היין בכרתים הוא הרקליון והכפרים שסביבו, עם כרמים המטפסים עד לרמות שבין 400 ל 800 מטר.
קולינריה שורשית וטעמים רעננים
מההרים הירוקים והעמקים הפוריים במרכז, לחופי הזהב בדרום ולכפרים המסורתיים בצפון – פה מתממשת היסטוריה תרבותית וקולינרית ארוכת שנים. גילוי הקולינריה הכרתית הוא מסע מרתק בפני עצמו. המטבח המקומי מתהדר במסורת ארוכת שנים ונחשב לאחד המטבחים הבריאים בעולם, לא רק מבחינת מרכיביו וטכניקות הבישול שמאפיינות אותו, אלא כדרך חיים.
ממסעדות "Fine Dining" עד לטברנות משפחתיות, המטבח הכרתי מבוסס על חומרי גלם מקומיים ועונתיים, שמן זית מעולה (שמופק בכרתים ונחשב לאחד משמני הזית הטובים בעולם), עשבי תיבול ארומטיים, גבינות מקומיות, ירקות וכמובן שפע של דגים ופירות ים טריים בזכות הקרבה לים המקיף את האי. המטבח המקומי הוא פשוט אך מתוחכם, עם מנות ושיטות בישול מסורתיות שעוברות מדור לדור ומבוססות על מה שזמין באותו יום בגינה או בשוק.
תרבות עשירה והיסטוריה חיה
התרבות הכרתית חיה ונושמת בכל סמטה, בכל שוק ובכל עיירה מקומית. האי היה מרכז התרבות המינואית, התרבות האירופית הקדומה ביותר והוא משלב השפעות ונציאניות, ביזנטיות ועותמאניות.
אפשר לשוטט בין סמטאותיה היפות של של העיר חאניה, לגלות מנזרים היסטוריים התלויים בין הצוקים, לערוך סיור בין המבנים המרהיבים או פשוט לעצור בבית קפה קטן וליהנות מהמוזיקה והקצב המקומי.
לאורך כל השנה מתקיימים כאן פסטיבלים מקומיים שלרוב כוללים ריקודים, אוכל, יין ושירה מסורתיים וזו הדרך המושלמת לגלות ולחוות את הזהות האותנטית והאווירה החמה של כרתים.
מה מחכה לכם בכרתים
האי מזמין אתכם למסע שמחבר בין כל החושים. בביקורים ביקבים קטנים ומשפחתיים לצד יקבים גדולים בעלי מוניטין בין לאומי, תגלו כאן תרבות יין עשירה ושורשית, קולינריה מקומית מעולה עמוסה במעדנים ובטעמים אותנטיים, מבנים וארכיטקטורה היסטורית ומרהיבה וכל זה בנוף מהפנט שאין לו תחליף.